Bokusgruppen logotyp
Språk: Svenska | English

 

AKademi­bokhandeln

Den största bokhandelskedjan i Sverige

Akademi­bokhandelns första butik öppnade 1971. Sedan dess har Akademi­bokhandeln stadigt växt och genom organisk tillväxt och förvärv blivit den största bokhandelskedjan i Sverige.

Akademi­bokhandeln består idag av ett stort, lönsamt butiksnätverk och en växande e-handel. Butikerna erbjuder hög service och en personlig upplevelse som guidar till kreativitet och läsning. Här finns ett noga sammansatt sortiment inom böcker, skapande, spel, lek, planering samt presentinslagning och kort. 

I Akademi­bokhandelns butiksnät om 95 butiker säkras en bred tillgänglighet i hela landet med lokal förankring. 71 butiker är ägda av Bokusgruppen och resterande butiker är knutna till Bokusgruppen via ett franchiseavtal.

Genom att kombinera nätets kompletta utbud med den fysiska butikens styrkor är Akademi­bokhandelns erbjudande unikt och svårkopierat. Omnikanal-erbjudandet skapar stor synlighet i kundernas vardag vilket bygger kännedom och driver trafik och lojalitet.

Akademi­bokhandeln står för ca 66 % av Bokusgruppens omsättning (2023).

Akademi­bokhandeln i siffror

92%

Hjälpt varumärkeskännedom

15mn

Antal besök i butik 2023

76%

Marknadsandel (i kanalen fysisk bokhandel)

2.2mn

Medlemmar i Akademi­bokhandelns Vänner

Ett av Sveriges starkaste varumärken

Akademi­bokhandeln är ett av Sveriges starkaste varumärken inom detaljhandeln. Den hjälpta varumärkeskännedomen ligger på 9 % av Sveriges vuxna befolkning. 2023 hade Akademi­bokhandeln ca 15 miljoner besök i butik.

Ett stort och väl sammansatt sortiment

Akademi­bokhandelns butiker erbjuder ett noga kurerat sortiment inom böcker och ett övrigt inspirerande sortiment inom skapande, spel, lek, planering samt presentinslagning och kort.

Böcker står för ca 67 % av Akademi­bokhandelns omsättning (2023). Normalbutiken erbjuder cirka 5 000 boktitlar och den största fysiska butiken cirka 30 000 titlar. 

Det övriga sortimentet står för cirka 36 % av omsättningen och består av varor för skapande, spel, lek, pyssel, pennor, kontorsvaror, presentinslagning och kort. Akademi­bokhandeln har egna märkesvaror såsom Kollektion Lilla a och Kollektion Stora A samt specialkollektioner och olika designsamarbeten med t.ex. designern Efva Attling och naturfotografen Mattias A Klum.

Online erbjuder Akademi­bokhandeln både ett stort sortiment av böcker och övrigt.

Omtyckt medlemsklubb – Akademi­bokhandelns Vänner

Akademi­bokhandelns vänner har sedan starten 2015 växt och samlar idag 2,2 miljoner medlemmar. Medlemsklubben bidrar till att bygga lojalitet och driver försäljning på kort och lång sikt. Medlemmar erbjuds tips och inspiration, kundtidningen LÄS, rabatter, erbjudanden och många andra förmåner, exempelvis prova på-period på Bokus Play.

Akademi­bokhandeln ingår i Bokusgruppens segment Akademi­bokhandeln.

Läs mer på Akademi­bokhandelns hemsida