Bokusgruppen logotyp
Språk: Svenska | English

Akademi­bokhandeln planerar för en trygg bokrea

25 jan, 2021, 14:00

Den 23 februari startar bokrean på Akademi­bokhandeln. Givet pandemin kommer fokus ligga på att säkerställa en trygg bokrea genom att erbjuda kunderna alternativa sätt att handla och genom att skapa en säker miljö i fysisk butik. Akademi­bokhandeln hoppas att bokrean även i år ska kunna sprida läsglädje.

Bokrean är en tradition som funnits under lång tid i Sverige. Under bokrean står litteraturen och boken i centrum och vanligtvis fylls Akademi­bokhandelns butiker av kunder som vill fynda böcker. Årets bokrea hos Akademi­bokhandeln har precis som tidigare ambitionen att sprida läsglädje till många – men med stort fokus på trygghet och säkerhet och med färre kunder i butikerna.

– Det är positivt för boken och läsningen att vi kan genomföra bokrean trots läget och de försiktighetsåtgärder som krävs. Bokrean är bland de största händelserna under året för bokhandlarna och normalt sett en folkfest i butik. I år behöver vi ta nya vägar och säkerheten för medarbetare och kunder går först. Vi har hela tiden noggrant följt myndigheternas riktlinjer och kommer fortsätta att göra det. Föreskrifterna i pandemilagen ger oss tydliga ramar, och de håller vi oss inom oavsett om det är rea eller inte. Vi har goda erfarenheter från julhandeln och känner oss trygga med våra rutiner, säger Maria Edsman, VD på Bokhandelsgruppen.

På akademi­bokhandeln.se kan kunderna handla direkt eller via förhandsbokning. Nytt för i år, och som en direkt följd av pandemin, är att kunderna erbjuds att reservera böcker för enkel upphämtning i eller utanför butik. Lagret har omfördelats till e-handeln så långt som möjligt.

Utöver grundläggande riktlinjer kring maxantal, avstånd och hygien ser Akademi­bokhandeln också över ytan som bokrean exponeras på för att skapa ännu bättre förutsättningar för kunderna att hålla avstånd till varandra inne i butiken. Precis som tidigare står kundvärdar och entrévärdar redo. Dessutom förlängs öppettiderna och reasortimentet kommer att finnas tillgängligt i butik under en längre tidsperiod.

– Vi kommer att förlänga tiden som böckerna finns kvar i butikerna. Vi vill få till en lugnare takt för att undvika trängsel. Vi vill sprida läsglädje i alla våra kanaler, men vi vill göra det på ett ansvarsfullt sätt och utan att tumma på säkerheten, fortsätter Maria Edsman.

För ytterligare information eller frågor, vänligen kontakta:
Alexandra Fröding, presskontakt, alexandra.froding@bokhandelsgruppen.se eller 070-775 27 83

Dokument